рецепта
Козунак със стафиди от Сандански
Гответе с мен
ВЕЛИКДЕН
Българска
Рецептата "Козунак със стафиди от Сандански" беше добавена на
Продукти
суха мая | 7 г |
прясна мая | или 20 г |
брашно тип 500 | 500 г |
прясно мляко | 250 мл |
краве масло | 100 г мас или |
яйца | 3 |
захар | 100 г |
настъргана кора от 1/2 лимон | |
стафиди | 25 г |
сол | 1/4 ч.л. |
олио | |
яйце | |
захар | |
бадеми или орехови ядки |
Приготвяне
• За рецептата "Козунак със стафиди от Сандански" маята се размива в 125 мл топло мляко.
• Добавя се 100 г брашно и се забърква рядка кашица.
• Оставя се да втаса на топло за 20-30 минути.
• Прибавят се останалото брашно, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимона.
• Омесва се тесто, като постепенно се добавя разтопената мазнина.
• Тестото за рецептата "Козунак със стафиди от Сандански" трябва да бъде гладко.
• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло място, за да втаса тестото, докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се разделя на три фитила.
• Те се прилепят един към друг в горната част.
• Левият външен фитил се прехвърля надясно, така че той да стане вътрешен.
• По същият начин се процедира с десния външен фитил, но наляво, така че той да стане вътрешен.
• Така се плете, докато се стигне до края на фитилите, като краищата се притискат.
• Стафидите се овалят в брашно, за да не потънат на дъното.
• Козунакът се намаслява с мазнина и се поръсва със стафиди.
• Покрива се и се оставя да втаса повторно, докато не увеличи обема си два пъти.
• Козунакът се намазва с разбито яйце и се поръсва със захар.
• По желание се набождат обелени бадеми или орехови ядки.
• Фурната се загрява на 180 - 200 С.
• Козунакът със стафиди от Сандански се пече 20-30 минути до златист цвят.