Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при печенето на пещ

Тънкости при печенето на пещ

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Хляб на пещ

Печенето на пещ е най-добрият начин за изпичане на хляб и пици, в пещта те придобиват уникален аромат и вкус и се изпичат много добре.

За слагането на хлябовете и пиците в пещта се използва специална дървена лопата, с която те се мятат в нагорещената предварително пещ.

Пещта трябва да е добре почистена със специална метличка от всички трохи, останали от предишно печене. Върху лопатата се наръсва малко брашно, за да не залепне тестото за нея.

Пещта се нагрява с помощта на дърва. За да разберете дали пещта вече се е нагряла достатъчно, че да метнете в нея хляба или пицата, хвърлете в нея половин шепа брашно.

Ако то веднага се зачерви, това означава, че температурата е достатъчна за изпичането на тестото. Ако хвърленото брашно изгори за секунди, това означава, че пещта е прекалено нажежена и хлябът ще изгори много бързо отвън, без да се изпече отвътре. Тогава трябва да изчакате пещта да поизстине.

Пица на пещ

А ако брашното изобщо не се зачерви, това означава, че пещта е прекалено студена.

След като метнете пицата или хляба в пещта, веднага затворете вратичката. Хлябът с тегло около осемстотин грама се изпича за около час и половина. Пицата се изпича за няколко минути, така че трябва да внимавате да не я прегорите.

За да разберете, дали хлябът е готов, трябва да го извадите от пещта. Ако той е лек и при удар по долната кора се чува глух звук, това означава, че вече е готов.

Когато вадите хляба от пещта с лопатата, трябва да сте много внимателни, за да не го счупите. След като го извадите от пещта, сложете го да изстива върху решетка, в противен случай долната му кора ще стане влажна.

Къпана пита се прави, като преди да сложите тестото да се пече в пещта, го залеете с малко вряла вода и го оформите отново като пита. Като се позачерви питата в пещта, се изважда, полива се с вряла вода и отново се слага да се допече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Костадинов
Костадинов
07.07.2015 16:05
Хляб да се пече час и половина ?!?
По голяма глупост не бях чувал .
5
1