Кюфте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кюфте
Кюфтета на скара
Кюфтета на скара
Видосновно ястие
Основни съставкикайма от месо, лук, подправки
Кюфте в Общомедия

Кюфтето е ястие от смляно на кайма месо, с лук и подправки. Може да бъде във форма на топче или плоско. Приготвя се чрез пържене, печене на скара или в тава на фурна, по-рядко чрез варене.[1]

Съществуват и кюфтета не от месо, а от зеленчукова смес, например картофени кюфтета, спаначени кюфтета, кюфтета от тиквички, нахут и др., както и рибени кюфтета. Кюфтетата са само българска храна.

„Татарско кюфте“

Българска традиция[редактиране | редактиране на кода]

В България кайма за кюфтета се прави (мели се с мелачка) от тлъсто свинско и телешко месо в пропорция 60 към 40. Възможни са варианти с биволско, овче, магарешко, конско и дивечово месо. Освен тлъсто свинско, може да се използва свинска сланина. За българския вкус кюфтета без свинска мазнина са сухи. Мюсюлманите мелят телешко или агнешко.

Към мляното месо най-често се добавя намокрена среда от хляб, сол, зрял или зелен лук и яйце, след което каймата се омесва добре, за да не се разпада кюфтето при готвенето. В зависимост от региона се добавят и различни подправки като магданоз, черен пипер, чубрица и/или кимион. В зависимост от рецептата, в каймата може да се добави и ориз, настъргани картофи или кашкавал. При пържене кюфтета предварително се овалват в брашно.

Кюфтета, подправени с много лют, кълцан червен пипер, какъвто се продава под името „чили“, се наричат „нервозни кюфтета“.

„Татарските“ кюфтета са по-големи и съдържат разтопен кашкавал и люта чушка, а понякога и гъби, кисели краставички, бахар и бира.

Пържени кюфтета

В България кюфтетата са много популярна храна. Консумират се предимно като основно ястие със зелена салата, лютеница, пържени картофи, туршия или друга гарнитура, а също така могат да се сервират готвени със сос като яхния или фрикасе, в умален топчест вариант, наричани „цариградски кюфтенца“ или в супа с ориз, фиде или картофи, наричана супа топчета.

Кюфтета в сос[редактиране | редактиране на кода]

Традиционни шведски кюфтета със сос.

Кюфтета в сос е традиционно ястие от българската, шведската, италианската и други кухни по света, приготвено от кюфтета, подправки и зеленчуци с различни видове сосове (доматен, фрикасе, пикантен и др.).

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Кюфтетата са познати по целия свят в различни варианти и названия. Българската дума кюфте идва от персийската дума kūfta (کوفتن), която означава „смилам“, от там и турската köfte и гръцката κεφτές. Особено много варианти има в турската кухня: Soslu köfte, İcli köfte, Mercimek köfte, Kuru köfte, Kadınbudu köfte, Terbiyeli köfte, Salcalı köfte, Sebzeli köfte, Izgara köfte, Tava köfte, Patatesli köfte, İzmir köfte, Tekirdağ köfte, Inegöl köfte, köfte yoghuri и др.

На руски кюфтето се нарича „тефтели“; на френски е bulette (от френската дума boule – топка), на немски е Frikadelle (на италиански: frittatela – пържена) или Fleischpflanzerl, но на Световното изложение в Сент Луис през 1904 немски изложители са продавали кюфтета под името хамбургер. Оттам произхожда американското burger, american burger. На английски език кюфтето се нарича patty (пърженка) или meatball (месна топка).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]