Саздърма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Саздърма

Саздърма̀ (на турски: Sızdırma, Създърма) се нарича хранителен продукт от овче или телешко месо.[1]

С подобно звучене, но различна е пастърмата.

Нарязаното на парчета месо и лой се варят дълго време в много вода, за да се свари добре месото и отдели от костите. След това варенето продължава до оставането на мазнина. Добавят се подправките (дафинов лист, бахар и черен пипер) и се изсипва в овчи стомах или плитък съд, за да се сгъсти. Готовият продукт се съхранява на студено и се яде студена или леко затоплена с качамак или каша.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 10. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 9789548104326. с. 3828.