Пълнено агне на пещ


Пълнено агне на пещ
04 Май 2012, Петък


Традиционно гергьовденско месо с хрупкава коричка от сирене


Необходими продукти:

1 агне
агнешки комплект (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци)
1 кг ориз
1 връзка зелен лук
черен пипер, сол
по 1 връзка девесил, джоджен, магданоз
6 супени лъжици олио
40 г краве масло
500-600 г прясно сирене
табаско

Предварителна подготовка:

Изплакваме месото със студена вода. Оставяме да престои едно денонощие. Осоляваме и по желание изцеждаме лимон, с който намазваме (от вътре и от вън).

Агнешкият комплект (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци) накисваме във вода за 24 часа.

Варим дреболиите предварително 30 минути. След омекване на дреболиите изваждаме и нарязваме на малки кубчета.
Прецеждаме бульона, в който са варени дреболиите.


Приготвяне на плънката:

В тиган сипваме 6 супени лъжици олио, 20 г краве масло. Сгорещяваме и слагаме нарязания на ситно зелен лук.
Когато лукът си промени цвета  (до златисто), прибавяме и изчистения и предварително измит ориз. Пържим, докато зрънцата се отделят едно от друго.

Смесваме ориза с варените и нарязани на кубчета дреболии. Объркваме ги и пържим около 2-3 минути.
Наливаме бульона от варенето на карантията, като на 1 чаша ориз слагаме 3 чаши бульон.

Варим, докато се сгъсти. После прибавяме и черния (по желание) и червения пипер и ситно нарязаните подправки - магданоз, джоджен (за предпочитане пресен), няколко стръка пресен чесън, девесил и според вкуса щипка розмарин, естрагон или куркума, след което смъкваме ориза от огъня.

Ако ви се занимава, може да добавите към плънката и няколко нарязани на едро печурки. Оставяме да изстине.


Същинската част – пълнене на агнето:

В подходяща тава слагаме цялото агне. Разтваряме корема и пълним  вече готовата плънка, която не трябва да е гореща. Зашиваме отвора със здрав конец.

Намазваме горната част със смес от  краве масло, сирене и табаско. Покриваме с фолио или предварително приготвено тесто (1 чаена чаша вода и брашно, колкото поеме).
Печем 2 часа в пещ, която опалваме предварително. Накрая фолиото може да се махне, за да се запече и сиренето и да се получи хубава коричка.

Ако е останала част от плънката, това е моментът, в който можем да я разпределим в тавичката около месото. При необходимост долейте малко гореща вода или пък от бульона, ако ви е останал и той.

Сервираме ястието, като слагаме от двата вида плънка (запечената отвън и от тази, която е задушена в агънцето) и от месото.

Това ястие не е капризно към алкохола, с който се сервира – еднакво добре вървят бяло и червено вино, както и пенлива бира.



В категории: От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки