Мусака

Преди време, когато публикувах рецептата на мъжа ми за пилешка супа, писах че аз не мога да готвя мусака, или по-скоро не съм опитвала. Това ястие ме плашеше ужасно. Не знам защо но ми се струваше най-ужасно трудното за изпълнение от всички ястия на света. Окото ми не мига пред рецепти за най-различни засукани ястия, може да ме плашат, но ме предизвикват и  ги готвя, но мусаката…Може би това, че трябва картофите да са нарязани на дребни и еднакви кубчета (а аз много мразя да режа на дребно, а кубчетата никога не стават еднакви) или пък заливката… Хубавото е, че мъжът ми готви божествена мусака, и винаги той я приготвяше когато ни се искаше да похапнем. Бях запланувала той да е „гост” в блога ми, с неговата мусака, и бяхме решили, че в събота ще готвим това.В последният момент на мъжа ми се наложи спешно пътуване и аз останах вкъщи с пордуктите. Добре, казах си, това е – ще готвя мусака – видяло се е. Поех дълбоко въздух и обелих и нарязах картофите. До тук добре – ами сега…и…срам не срам звъннах на мъжа ми…”Мише, ми такова, ти в среща ли си, ами аз да те питам…как точно да сготвя мусака…Да, чакам…Добре, пиша, взела съм лист и химикалка…” През цялото време си представях учуденият поглед на колегите му и леките подсмихвания, докато диктува на жена си (дето има кулинарен блог) как се готви мусака. Залових се и с останалата част от приготовленията, като през цялото време си мислех как всъщност това е едно просто и лесно за приготвяне ястие, стига да имаш добри указания и да не му се плашиш, както всъщност е с всички рецепти

Продукти:

500 гр кайма приготвена от 50% свинско, 50% телешко месо

3-4 големи картофа

1 глава лук

1-2 с.л. зехтин

1 ч.л. червен пипер

сол и черен пипер на вкус

магданоз за поръсване

За заливката:

3 яйца

½ кофичка кисело мляко

1 с.л. брашно

малко сол и черен пипер

Приготовление:

В дълбок тиган се сгорещява зехтина и при непрекъснато бъркане се запържва каймата докато си промени цвета и стане на трохи.  Посолява се и се поръсва с черения и червен пипер. Добавя се ситно нарязаният лук и се задушава под капак още 1-2 минути. Картофите се почистват и обелват и се нарязват на дребни кубчета. В тава се изсипват половината от картофите, след това каймата и отгоре се завършва с пласт картофи. Налива се вода колкото да покрие картофите и се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато водата се изпари и картофите омекнат, след това се залива със заливката

За заливката:

Яйцата, киселото мляко, брашното, черният пипер и солта се разбъркват добре и  се изсипват на равномерен пласт върху мусаката. Запича се оше 10 тина минути, докато заливката се запече. Преди сервиране се поръсва с магданоза.

Добър апетит!

Други публикации:

Пълнени чушки

Кавърма

Постни чушки с два вида плънка

Преди 1 година:

Ушите на Аман (Hamantashen)

40 comments on “Мусака

  1. Lois каза:

    прекрасна на цвят заливка! като за първи път – направо красота 🙂

  2. Ema каза:

    Е, Дани, наистина ме развесели с тази публикация. Не защото ти се присмивам за доскорошния страх от мусаката, разбира се :), просто е написано забавно.
    Хубава нова седмица ти желая!

  3. sabinaberova каза:

    И мен ме усмихна с разказа си , Дани . 🙂
    Мусаката ти е страхотна !
    Поздрави и хубава седмица .

  4. svetnima каза:

    Тя тази мусака е почти без картофи. За 500 грама кайма са нужни 10 или 12 големи картофа. Много е слабо и използването на подправки. Само с малко магданоз за поръсване едва ли е толкова вкусна… Иначе има приятен вид. Заливката е по-вкусна, когато се прави с прясно мляко – от киселото киселее.

  5. Danyela каза:

    Lois, Сабина, Ема, благодаря ви! Радвам се, че постът ви е усмихнал, беше си приключение 🙂
    Поздрави!
    svetnima, всеки има виждане и вкус за храната, особено когато става дума за традиционно ястие приготвяно от всички, всеки има любима рецепта. Тази по която съм я приготвила е любима в къщи и ни се услажда. Поздрави!

  6. Dani каза:

    Дани, прекрасно си се справила 🙂
    Всичко си е „на мястото“
    И аз рядко правя „класическа “ мусака;
    започнах да заменям катрофите с други зеленчуци!
    Поздрави и усмихната седмица!

  7. Svetlina каза:

    Аз пък дотолкова харесвам мамината мусака с грах, че мусаката с кайма я готвя веднъж на две години 🙂

    • Danyela каза:

      Ммм, Svetlina, мамината ти рецепта звучи интригуващо!

      • Svetlina каза:

        Хм… не мисля, че я имам записана някъде, тъй че ето я тук 🙂

        Картофки на кубчета, един буркан грах, може морковки, сол, черен пипер на зърна, олио, малко домати от консерва – всичко се разбърква и се слага във фурната, докато картофите омекнат, а течността изчезне (не мога да кажа, че извира, щото част попива вътре :)). Прави се заливка/полив/капак и се запича отгоре. Толкова 🙂

  8. Danyela каза:

    Svetlina, много хубаво звучи, благодаря!
    P.S. вчера тръгнах да ти пиша коментар, обаче нещо цъкнах на ника ти и ми се отвори блогът ти, и се зачетох да препрочитам постовете ти и така си потънах в блогът ти, а ти си остана без отговор на коментара ти. Много харесвам как пишеш.
    Поздрави!

    • Svetlina каза:

      Хихии 🙂 Благодаря 🙂
      Само за рецепти нямам нерви да пиша, претупвам ги 🙂 Ама аз и така си готвя 🙂

  9. littlethingslife каза:

    Дани, много весела история си разказала. Мусаката ти се е получила много хубава, а и аз не намирам нищо лошо някой друг да ми я приготви. Както казва сестра ми, салата да е, но някой друг да ми я приготви :). Поздрави и хубав декември!

    • Danyela каза:

      Хаха, Мира, така си е, и аз не съм против някой да ми сготви от време на време, особено ако после измие и тенджерите и чиниите вместо мен 🙂
      Поздрави!

  10. Nadia каза:

    Здравей, Даниела! Днес търсейки какъв десерт да направя попаднах на блога ти и мога да ти кажа,че може би 4 часа днес на почивки се ровя и проверявам рецептите и страшно много ми допадат. Относно мусаката, аз добавям моркови и чушки и става невероятно :). Успех и очаквам нови рецепти 🙂

  11. desi каза:

    strahotna e musakata napravih ja i sga 6te ja probvame za v4erja

  12. Ina каза:

    Боже! наистина ме развесели … : ))) аз и муската имаме подобни взаимоотношения 🙂 Но мисля да се престраша да преборя чувствата тази вечер : )

    • Danyela каза:

      Ина, ще се радвам да се е получило ястието.
      Сърдечни поздрави!

      • Ina каза:

        Стана просто перфектна мусаката… Даже приятеля ми, който принципно е ужасно критичен към всяко ястие което се готви ….. направо си облиза пръстите : )))
        Благодаря за хубавата рецепта лесна, бърза и много вкусна : )

  13. Danyela каза:

    Ина, много благодаря, че сподели отзиви 🙂 Много се радвам, че ястието е допаднало и на двама ви 🙂
    Поздрави!

  14. Ani каза:

    За първи път ще правя мусака…от многото рецепти в интернет прострнството си избрах тази тук 🙂 Много се надявам да се получи и утре ще пиша как е стнала….стискайте ми палци:)))

    • Danyela каза:

      Ани, много се надявам да е станала вкусна и да ви е харесала!
      Поздрави!

  15. polimishipami каза:

    Чудесна рецепта! Само тази правя за моето семейство. Поздравления! Много е лесна, сполучлива и вкусна…традиционна българска мусака.

  16. hissi каза:

    За пръв път днес правих мусака и то по тази рецепта – ами получи се страхотно! Всички си облизаха пръстите вкъщи :))) Поздравления!

    • Danyela каза:

      hissi, много се радвам, че първият опит за мусака е бил по рецепта от блога ми и че ви е харесала!
      Сърдечни поздрави!

  17. vejdiye каза:

    Mnogo blagodarya za retseptata, sega ia pravih stana mnogo vkusno. Predi godini biah napravila musaka po razlichen nachin, obache neshto ne stavashe 🙂

  18. ddiiddy каза:

    До сега в никоя рецепта от интернет не видях в заливката да се слага и сода бикарбонат. Мен така са ме учили да я правя и заливката става много по пухкава и вкусна.

    • Danyela каза:

      Диди, въпрос на предпочитание е добавянето на содата. За мен лично не е необходима
      Поздрави

  19. Вени каза:

    Сега я направих чакам я да се изпече. След като стане ще пиша дали се е получило. :))

  20. Leny Koleva каза:

    Мусаката ти изглежда страхотна!!!Браво!!!

  21. Albena каза:

    Здравейте!
    Бях много озадачена от тази рецепта за мусака! На 500 гр. кайма 3-4 картофа са крайно недостатчно. Съгласна съм svetnima, която мисли, че тази рецепта е доста бедна на подправки. Дори морков няма! Обсъждала съм рецепти за мусака с много приятелки и познати, но от никого не съм чула да пържи червения пипер. Смятам, че е по-удачно да се сложи, когато вече е прибавена водата.
    Относно заливката мисля, че 1/2 кофичка кисело мляко е малко. Аз слагам цяла кофичка.
    Една съседка ми беше дала добра идея – преди да сложа заливката поръсвам с настърган кашкавал и ястието придобива интересен вкус.
    Изразявам лично мнение и не го налагам на никого!
    Хубав ден 🙂

  22. Desislava Ivanova каза:

    Готвенето на мусака винаги ме озадачава. Подреждам си всичко в тавата, заливам с вода, докато покрия картофите иииии трябва да я пека няколко часа, докато се изпари водата??? Иначе тази рецепта много ми харесва, лесна и вкусна, правя я за трети път, но сега умирам от глад и чакам водата да се изпари.. Да не греша аз нещо? 🙂

  23. Деси каза:

    Ехааа 🙂 И мен ме е страх от мусаката,а мъжлето обожава 🙂 Обаче тазии рецепта е супер бърза, лесна и най-важното …вкуснааа 🙂 Благодаря 🙂

  24. Деси каза:

    Ехааа 🙂 И мен ме е страх от мусаката,а мъжлето обожава 🙂 Обаче тазии рецепта е супер бърза, лесна и най-важното …вкуснааа 🙂 Благодаря 🙂
    Забравих да добавя,че в заливката сложих и малко кашкавалена моцарела 🙂

  25. Nenuphar каза:

    Много вкусно! Правила съм я поне пет пъти. Малко я модифицирах – добавих чубрица към подправките и накълцан домат и по мъничко морковче и чушка заедно с лука. Става невероятно ароматна.

  26. Ева каза:

    Даниела, ако човек с две леви ръце и нежелание да си подаде носа в кухнята може да ти каже, че рецептата ти е върха!….то думите са излишни. Благодаря!

Вашият коментар