Преди време, когато публикувах рецептата на мъжа ми за пилешка супа, писах че аз не мога да готвя мусака, или по-скоро не съм опитвала. Това ястие ме плашеше ужасно. Не знам защо но ми се струваше най-ужасно трудното за изпълнение от всички ястия на света. Окото ми не мига пред рецепти за най-различни засукани ястия, може да ме плашат, но ме предизвикват и ги готвя, но мусаката…Може би това, че трябва картофите да са нарязани на дребни и еднакви кубчета (а аз много мразя да режа на дребно, а кубчетата никога не стават еднакви) или пък заливката… Хубавото е, че мъжът ми готви божествена мусака, и винаги той я приготвяше когато ни се искаше да похапнем. Бях запланувала той да е „гост” в блога ми, с неговата мусака, и бяхме решили, че в събота ще готвим това.В последният момент на мъжа ми се наложи спешно пътуване и аз останах вкъщи с пордуктите. Добре, казах си, това е – ще готвя мусака – видяло се е. Поех дълбоко въздух и обелих и нарязах картофите. До тук добре – ами сега…и…срам не срам звъннах на мъжа ми…”Мише, ми такова, ти в среща ли си, ами аз да те питам…как точно да сготвя мусака…Да, чакам…Добре, пиша, взела съм лист и химикалка…” През цялото време си представях учуденият поглед на колегите му и леките подсмихвания, докато диктува на жена си (дето има кулинарен блог) как се готви мусака. Залових се и с останалата част от приготовленията, като през цялото време си мислех как всъщност това е едно просто и лесно за приготвяне ястие, стига да имаш добри указания и да не му се плашиш, както всъщност е с всички рецепти
Продукти:
500 гр кайма приготвена от 50% свинско, 50% телешко месо
3-4 големи картофа
1 глава лук
1-2 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване
За заливката:
3 яйца
½ кофичка кисело мляко
1 с.л. брашно
малко сол и черен пипер
Приготовление:
В дълбок тиган се сгорещява зехтина и при непрекъснато бъркане се запържва каймата докато си промени цвета и стане на трохи. Посолява се и се поръсва с черения и червен пипер. Добавя се ситно нарязаният лук и се задушава под капак още 1-2 минути. Картофите се почистват и обелват и се нарязват на дребни кубчета. В тава се изсипват половината от картофите, след това каймата и отгоре се завършва с пласт картофи. Налива се вода колкото да покрие картофите и се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато водата се изпари и картофите омекнат, след това се залива със заливката
За заливката:
Яйцата, киселото мляко, брашното, черният пипер и солта се разбъркват добре и се изсипват на равномерен пласт върху мусаката. Запича се оше 10 тина минути, докато заливката се запече. Преди сервиране се поръсва с магданоза.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
прекрасна на цвят заливка! като за първи път – направо красота 🙂
Е, Дани, наистина ме развесели с тази публикация. Не защото ти се присмивам за доскорошния страх от мусаката, разбира се :), просто е написано забавно.
Хубава нова седмица ти желая!
И мен ме усмихна с разказа си , Дани . 🙂
Мусаката ти е страхотна !
Поздрави и хубава седмица .
Тя тази мусака е почти без картофи. За 500 грама кайма са нужни 10 или 12 големи картофа. Много е слабо и използването на подправки. Само с малко магданоз за поръсване едва ли е толкова вкусна… Иначе има приятен вид. Заливката е по-вкусна, когато се прави с прясно мляко – от киселото киселее.
Lois, Сабина, Ема, благодаря ви! Радвам се, че постът ви е усмихнал, беше си приключение 🙂
Поздрави!
svetnima, всеки има виждане и вкус за храната, особено когато става дума за традиционно ястие приготвяно от всички, всеки има любима рецепта. Тази по която съм я приготвила е любима в къщи и ни се услажда. Поздрави!
Дани, прекрасно си се справила 🙂
Всичко си е „на мястото“
И аз рядко правя „класическа “ мусака;
започнах да заменям катрофите с други зеленчуци!
Поздрави и усмихната седмица!
Дани, много ти благодаря за одобрителните думи!
Хубава седмица!
Аз пък дотолкова харесвам мамината мусака с грах, че мусаката с кайма я готвя веднъж на две години 🙂
Ммм, Svetlina, мамината ти рецепта звучи интригуващо!
Хм… не мисля, че я имам записана някъде, тъй че ето я тук 🙂
Картофки на кубчета, един буркан грах, може морковки, сол, черен пипер на зърна, олио, малко домати от консерва – всичко се разбърква и се слага във фурната, докато картофите омекнат, а течността изчезне (не мога да кажа, че извира, щото част попива вътре :)). Прави се заливка/полив/капак и се запича отгоре. Толкова 🙂
Svetlina, много хубаво звучи, благодаря!
P.S. вчера тръгнах да ти пиша коментар, обаче нещо цъкнах на ника ти и ми се отвори блогът ти, и се зачетох да препрочитам постовете ти и така си потънах в блогът ти, а ти си остана без отговор на коментара ти. Много харесвам как пишеш.
Поздрави!
Хихии 🙂 Благодаря 🙂
Само за рецепти нямам нерви да пиша, претупвам ги 🙂 Ама аз и така си готвя 🙂
Дани, много весела история си разказала. Мусаката ти се е получила много хубава, а и аз не намирам нищо лошо някой друг да ми я приготви. Както казва сестра ми, салата да е, но някой друг да ми я приготви :). Поздрави и хубав декември!
Хаха, Мира, така си е, и аз не съм против някой да ми сготви от време на време, особено ако после измие и тенджерите и чиниите вместо мен 🙂
Поздрави!
Здравей, Даниела! Днес търсейки какъв десерт да направя попаднах на блога ти и мога да ти кажа,че може би 4 часа днес на почивки се ровя и проверявам рецептите и страшно много ми допадат. Относно мусаката, аз добавям моркови и чушки и става невероятно :). Успех и очаквам нови рецепти 🙂
Nadia, много благодаря за милият коментар! Сърдечни поздрави!
strahotna e musakata napravih ja i sga 6te ja probvame za v4erja
Много се радвам! Дано ви хареса
Поздрави!
Боже! наистина ме развесели … : ))) аз и муската имаме подобни взаимоотношения 🙂 Но мисля да се престраша да преборя чувствата тази вечер : )
Ина, ще се радвам да се е получило ястието.
Сърдечни поздрави!
Стана просто перфектна мусаката… Даже приятеля ми, който принципно е ужасно критичен към всяко ястие което се готви ….. направо си облиза пръстите : )))
Благодаря за хубавата рецепта лесна, бърза и много вкусна : )
Ина, много благодаря, че сподели отзиви 🙂 Много се радвам, че ястието е допаднало и на двама ви 🙂
Поздрави!
За първи път ще правя мусака…от многото рецепти в интернет прострнството си избрах тази тук 🙂 Много се надявам да се получи и утре ще пиша как е стнала….стискайте ми палци:)))
Ани, много се надявам да е станала вкусна и да ви е харесала!
Поздрави!
Чудесна рецепта! Само тази правя за моето семейство. Поздравления! Много е лесна, сполучлива и вкусна…традиционна българска мусака.
Благодаря, polimishipami!
За пръв път днес правих мусака и то по тази рецепта – ами получи се страхотно! Всички си облизаха пръстите вкъщи :))) Поздравления!
hissi, много се радвам, че първият опит за мусака е бил по рецепта от блога ми и че ви е харесала!
Сърдечни поздрави!
Mnogo blagodarya za retseptata, sega ia pravih stana mnogo vkusno. Predi godini biah napravila musaka po razlichen nachin, obache neshto ne stavashe 🙂
До сега в никоя рецепта от интернет не видях в заливката да се слага и сода бикарбонат. Мен така са ме учили да я правя и заливката става много по пухкава и вкусна.
Диди, въпрос на предпочитание е добавянето на содата. За мен лично не е необходима
Поздрави
Сега я направих чакам я да се изпече. След като стане ще пиша дали се е получило. :))
Ще се радвам да ви е харесала!
Мусаката ти изглежда страхотна!!!Браво!!!
Здравейте!
Бях много озадачена от тази рецепта за мусака! На 500 гр. кайма 3-4 картофа са крайно недостатчно. Съгласна съм svetnima, която мисли, че тази рецепта е доста бедна на подправки. Дори морков няма! Обсъждала съм рецепти за мусака с много приятелки и познати, но от никого не съм чула да пържи червения пипер. Смятам, че е по-удачно да се сложи, когато вече е прибавена водата.
Относно заливката мисля, че 1/2 кофичка кисело мляко е малко. Аз слагам цяла кофичка.
Една съседка ми беше дала добра идея – преди да сложа заливката поръсвам с настърган кашкавал и ястието придобива интересен вкус.
Изразявам лично мнение и не го налагам на никого!
Хубав ден 🙂
Готвенето на мусака винаги ме озадачава. Подреждам си всичко в тавата, заливам с вода, докато покрия картофите иииии трябва да я пека няколко часа, докато се изпари водата??? Иначе тази рецепта много ми харесва, лесна и вкусна, правя я за трети път, но сега умирам от глад и чакам водата да се изпари.. Да не греша аз нещо? 🙂
Ехааа 🙂 И мен ме е страх от мусаката,а мъжлето обожава 🙂 Обаче тазии рецепта е супер бърза, лесна и най-важното …вкуснааа 🙂 Благодаря 🙂
Ехааа 🙂 И мен ме е страх от мусаката,а мъжлето обожава 🙂 Обаче тазии рецепта е супер бърза, лесна и най-важното …вкуснааа 🙂 Благодаря 🙂
Забравих да добавя,че в заливката сложих и малко кашкавалена моцарела 🙂
Много вкусно! Правила съм я поне пет пъти. Малко я модифицирах – добавих чубрица към подправките и накълцан домат и по мъничко морковче и чушка заедно с лука. Става невероятно ароматна.
Даниела, ако човек с две леви ръце и нежелание да си подаде носа в кухнята може да ти каже, че рецептата ти е върха!….то думите са излишни. Благодаря!