Перфектна петъчна вечеря: кюфтета от спанак

Сигурни сме, че ще ви харесат
Перфектна петъчна вечеря: кюфтета от спанак

Признаваме си, че напоследък сме на пролетна вълна. Тя заля както настроението ни, така и кухнята. Очаквано или не, повечето от ястията, които готвим напоследък, са в свеж зелен цвят: супа от коприва, яйчена салата от рукола и хайвер, спаначени палачинки... Стоп!

Ще си позволим да се върнем отново на спанака, защото тази вечер пак ще го превърнем в кулинарно изкушение. Как ли? Като направим вкусни спаначени кюфтета.

Преди да запознаем и вас с въпросната рецепта, нека преговорим заедно основните достойнства на любимия ни зеленчук.

Както ви е известно, той е отличен източник на желязо. В него има още бета-каротин, витамин К, както и много от витамините от група B.

И на последно място: изобщо не е калоричен – в 100 грама се съдържат само около 23 калории, като 30% от тази енергия идва от протеин (3 грама).

Е, ами да започваме, а?

Предстои ви да готвите съвсем обикновени кюфтета, с тази разлика, че тук основната съставка е... спанакът. Ето и необходимите продукти:


700-800 грама спанак

4-5 картофа

250 грама сирене (по избор)

3 яйца

2 стръка зелен лук

галета (може и брашно), зехтин, сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Най-напред попарете зелено листния зеленчук в подсолена и вряща вода. Целта е той да омекне хубаво.

Докато го чакате да се охлади, сварете картофите. Когато са готови, ги намачкайте в подходящ съд. Добавете лука, нарязан наситно, едно яйце, солта и черния пипер. Настържете сиренето отгоре.

Накрая сложете и изстудения спанак вътре, също нарязан на дребно. Докарайте всички съставки до еднородна смес, от която оформете симпатични кюфтенца.

Разбийте другите яйца в купичка, потопете сладурите в тях, после - в галета/брашно, и ги пържете до златисто в зехтин, в дълбок тиган за предпочитане.

Вечерята е готова. Украсете я със свежи стръкчета от магданоз и добро петъчно настроение.

Както се досещате, може да замените спанака с лапад и дори с коприва – все пролетни изкушения, на които, лично ние, трудно можем да устоим.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май