Начало За нас Реклама Контакти

Баница с праз и сирене

Снимка за Баница с праз и сирене
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Празник – ето какво е баницата с праз в пряк и преносен смисъл. Освен че наистина я наричат празник, тя си е истинско празненство за небцето и за душата. Изобщо немалко хора са на мнение, че всяко ястие с праз става по-специално и по-вкусно. 

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 125 г масло
  2. 2 стръка праз, ситно нарязани
  3. 300 г натрошено сирене
  4. 4 яйца
  5. 5 ръчни кори за баница
  6. 50 мл газирана вода
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В 1 с. л. от маслото се слага празът с 2 с. л. вода и се задушава на умерен огън 5-6 мин., докато остане на мазнина.

  2. 2.

    Сиренето се смесва с праза и 3 от яйцата.

  3. 3.

    Останалото масло се стопява.

  4. 4.

    Тава се намазва с масло. С помощта на четка всяка кора се намазва с масло, отгоре равномерно се накапва от плънката и се завива на руло. Рулото се завива на охлюв и се слага в центъра на тавата. По същия начин се процедира с останалите кори, като се завиват спираловидно до края на тавата.

  5. 5.

    Баницата се напръсква с газираната вода. Отгоре се намазва с четвъртото яйце, разбито с останалото масло. Запича се на 200˚ С за 10 мин. и се допича на 180˚ С 20 -30 мин. или докато добре се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари