понеделник, 12 март 2012 г.

Пълнена кисела зелка





Продукти

1 средна кисела зелка

1 кг свински гърди без  кост нарязано на хапки
2 стръка праз нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък  червен  пипер
3 с.л. свинска мас


Приготвяне

* Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто. Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак. Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете. Раздрусайте добре месото и праза за около минута.

* Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата. Овкусете със солта.






* Сложете зелката в голям  глинен съд или тава с по-висок борд. Започнете внимателно да разлиствате зелката като внимавате да не се откъснат  листата от  кочана.






* Когато стигнете до сърцевината на зелето внимателно го отстранете. На негово място поставете няколко лъжици месо.






* Загърнете листата около пълнежа и притиснете с длани за да придадете отново формата на отстранената сърцевина на зелето. Започнете да слагате от месото във всеки лист, след това го загръщайте около средата и притискайте с ръце.






* По този начин напълнете цялата зелка. Не забравяйте добре да притискате с ръце. Това е важно за да не се разпадне зелето при печене.






* За край си оставете няколко листа без  пълнеж. С тях добре загърнете зелето докато заприлича отново на хубава плътна топка. Никой няма да заподозре какво се крие в него.






* Полейте зелето с отделилите се сокове от месото и праза. Сипете малко зелева чорба и вода. Изпечете гозбата на 180* за около 2 часа минимум.

* Преди да разрежете зелката отстранете изгорелите листа. Те служат само за покритие, не стават  за ядене.

* Сервирайте резен  от пълнената зелка с чаша плътно червено вино. Да ви е сладко!







.

27 коментара:

  1. Това изглежда невероятно вкусно! Благодаря за чудесните обяснения на процеса на готвене! Непременно ще го опитам :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, манджа точно за г-н Драгомиров. Вкусно, много вкусно. И колко вино ще се изпие!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта ,Йоли. Тъкмо се чудех какво да направя с последната ми останала кисела зелка за сезона.
    Наси

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм очаквала, но ще кажа: Каква апетитна зелка!

    ОтговорИзтриване
  5. Каква зелка само!!! Страхотна идея за бързи и интересни сарми:)))))Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Точно навреме идва рецептата ,Йоли!
    Имам една зелка и ще пробвам твоята идея.Много ми хареса и съм сигурна ,че ястието е вкусно!
    Благодаря и хубава седмица !

    ОтговорИзтриване
  7. Чудна рецепта за този сезон-тъкмо на време...изглежда доста апетитно..
    Хубава седмица,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  8. Гледай пак какви идеи са ти дошли в хубавата главица-ама те там просто извират!Много находчиво решение и безспорно ефектно и вкусно!Пък и внася нужното разнообразие,хареса ми много!
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви.Всъщност това си е най-нормално свинско с кисело зеле.Е,и малко праз вътре.Само оформянето е друго.А и зимата изобщо не ще да си иде.Как да не хапнеш свинско със зеле и червено вино?

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно изглежда тази зелка, и много апетитно, особено с чаша винце :)))

    Хубава неделя!
    Маги

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Маги.Наздраве от мен с винцето!

    ОтговорИзтриване
  12. Ух, че апетитно, Йоли! Само дето не ни останаха цели зелки, а всичко вече е на листенца във фризера, но за другата година ще знам! Чудесна рецепта, снимки... всичко:)
    Честита пролет!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Ами права си,пролетта си дойде, а аз с кисели зелки ви занимавам.Ама като не се натутках по-рано ... Нищо,догодина пак ще има зима и кисело зелце.Благодаря ти миличка!

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятна си Йоли!!! Благодаря ти, че те има!!!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Поздравления за страхотния блог и от мен, Йоли!

    Тази вечер приготвих тази рецепта (така де, днес си беше истинска зима ;)) От себе си добавих само ~50 гр. червено вино в плънката, още докато задушавах месото. Е, трябва да ви кажа, че щом г-н съпругът ми (отявлен традиционалист) каза, че признава рецептата, значи е било много успешно :)

    Благодарско, Йоли! Имаш невероятно въображение и страхотни презентации!

    ОтговорИзтриване
  16. Така е Весе,беше истинска зима.Благодаря ти,че направи зелката,макар и на 1 април.Наздраве с едно хубаво червено винце ви казвам!

    ОтговорИзтриване
  17. Може и малко фантазия - например гъби,царевица,а вместо свински гърди - наденички...но иначе е страхотна !

    ОтговорИзтриване
  18. Да,да,да,да,да!!! Точно това е!Няма нищо по-прекрасно от фантазията!Прегръщам с две ръце идеята!Като я правих миналата година бях решила да направя капама в кисела зелка.Е,не стана,оказа се малка за толкова много плънка.Но наистина тук там с царевичка,гъби и гърдички ще е повече от прекрасно.Благодаря от все сърце и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Ето я и моята твоя! :)

    http://wkusni-momenti.blogspot.de/2014/02/blog-post_27.html

    Дано ти хареса защото аз вече си я обичам!
    И теб вкусно такова!
    Щастлив празник скъпо другарче!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  20. Ооооооо, великолепна е Драго! Благодаря ти много,страшно се радвам,че я опита.Не може обаче без червено вино. Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  21. ММММмного вкусна....и с издълбана пресна зелка също се получава :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм опитвала с прясна зелка, Ирена. Сигурно ще е хубаво. Но предполагам, че първо попарваш зелката за да омекне и после я разлистваш за да я напълниш, нали? Ще опитам. Много ти благодаря!

      Изтриване
  22. Аз направих малко изменение на рецептата като сложих свинско,пилешко и заешко.Стана великолепно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееееееее, ами то е станало страхотно с този набор от различни видове месо! направо великолепно звучи. Благодаря ти за доверието, много ме зарадва!

      Ще се радвам, ако оттук нататък посещаваш и пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да пиша нови рецепти, а и ми е доста трудно да се занимавам и двете места едновременно. Благодаря ти за разбирането.

      Изтриване